Work      Studio      Process      Testimonials       Press      Contact



BKCW —

Austin, TX / Office Building

An iconic Austin office building, built in 1960, has undergone a complete renovation. Cantilevering towards North Lamar Blvd, this mid-century structure is nestled along a main Austin thoroughfare and integral midtown park district.

The project began not only as a full renovation of the 3,000 square foot office building built in 1960 (by architects Pendley & Day), but also as an adaptive reuse, ensuring the true preservation of the original building.


Over the years, the project had been internally subdivided, limiting the experience of the original building stature. The goal was to fully open the space, a nod to the open office layout seen in insurance and advertising companies in the mid-1960s. This approach fully expressed the entire building volume by not only opening up the interior, but by allowing the prominent glass facades to flood the space with natural light.



Published—
December 2019 / Featured in Austin Business Journal
December 2019 / Featured in Curbed
December 2019 / Featured in Archinect



/ 01

To accomplish many of the reuse portions, the project salvaged as much existing brick as possible and replaced existing storefront windows with new energy efficient glazing, framed with steel mullions to match the original window pattern. Internally and externally, the use of mid-century materials, such as vintage brick, stained wood paneling, and cork flooring, brought this project back to is former life. The careful resourcing of these details made it possible to update the original low ceiling, raising it one foot to achieve eight-foot ceiling heights throughout, with a seamless transition inside and out.






/ 02
“For our office, the most exciting part of this design process was treating this more like an adaptive reuse project rather than just a renovation. Preserving this iconic 60-year-old building was of course a must—but tricky to pull off. Raising the roof and ceiling, opening the interior, and finding vintage brick were just a few of the big design choices that helped it really come to life.”

—Mark Odom






Project Team /

Architect: Mark Odom Studio
Interiors: Collaboration with The Renner Project

Builder: Franklin Alan

Photography: Leonid Furmansky





© Copyright 2017 Mark Odom Studio /  All Rights Reserved.